Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Friday, March 9, 2012

Tombo Ati iku limo perkorone...


OpickTombo Ati
Tombo Ati iku limo perkorone
Kaping pisan moco Qur’an lan maknane
Kaping pindo sholat wengi lakonono
Kaping telu wong kang sholeh kumpulono
Kaping papat kudu weteng ingkang luwe
Kaping limo dzikir wengi ingkang suwe

Salah sawijine sopo iso ngelakoni
Mugi-mugi Gusti Allah nyembadani

Obat Hati ada lima perkaranya
Yang pertama baca Qur’an dan maknanya
Yang kedua sholat malam dirikanlah
Yang ketiga berkumpullah dengan orang sholeh
Yang keempat perbanyaklah berpuasa
Yang kelima dzikir malam perbanyaklah

Salah satunya siapa bisa menjalani
Moga-moga Gusti Allah mencukupiBukan sekadar mendendangkan lagu, bukan sahaja untuk diperdengarkan, tetapi lagu ini memberi nasihat. Nasihat yang membantu kita di dunia yang fana ini untuk akhirat kelak…

Tidak disuruh menjadi penyanyi, tidak juga dipaksa menjadi artis, tetapi kita perlu menjadi musafir di bumi Allah ini untuk menuntut ilmu. Ilmu dimana-mana sahaja. Kata Nabi kita Muhammad s.a.w. tuntutlah ilmu hingga ke negeri China.. ini menggambarkan ilmu ini begitu luas. Dimana-mana sahaja kita berda pasti ada benda yang kita akan pelajari.

Berkenaan dengan lagu Tombo Ati(dlm bjs Jawa) atau Ubat Hati.. Kenapa hati ini perlu diubati? Sebab hati kita selalu sakit dengan bermacam hal dunia… Jadi hati kita perlu di “renovate” untuk kesejahteraan diri kita dan untuk semua orang.

Kaping pisan moco Qur’an lan maknane/ Yang pertama baca Qur’an dan maknanya
Baca tidak selalunya faham, faham tetapi jarang mengetahui. Al-Quran.. Kitab Allah Sepanjang zaman. Kenapa disebut sepanjang zaman? Sebab ia kekal abadi hingga ke akhirat. Tidak musnah di hari akhirat. Al-Quran akan menjadi pembela umat Muhammad s.a.w yang mendampinginya. Al-Quran perlu didampingi selalu tidak kira siang atau malam, pastikan Al-Quran ada di sisi anda. Tidak kisahlah dalam apa jua bentuk sekalipon. Al-Quran dibaca dengan tertib, jelas dan betul, dan faham isi kandungannya, tidak tergopoh-gapah, perlu melagukannya, bagi yang permulaan tidak melagukannya pon idak apa, asalkan baca dengan tertib dan betul ayat suci itu,  baca agar faham makna ayat tersebut, baca bukan setakat baca atau meagukan, tetapi perlu memahami makna ayat yang terkandung.

Kaping pindo sholat wengi lakonono/ Yang kedua sholat malam dirikanlah
Kita semua tahu bahawa perbezaan solat wajib dan sunat. Solat wajid itu wajid dilakukan, berdosa ditinggakan. Subuh, Zohor, ’Asar, Maghrib, Insya’. 5kali sehari semalam, yang tercatat dalam Al-Quran dan Rukun Islam yang ke2.. Jika  tidak percaya salah satu rukun iman atau islam, maka ia dah terkeluar dari Islam, nauzubillahi minzalik. Jangan sesekali tidak percayainya. Berbalik kepada solat malam, banyak jenis solat malam yang boleh kita lakukan, ia bukan paksaan tetapi hanyalah sunat, buat dapat pahala, tidak buat tidak mengapa. Tiada dosa atas perkara tersebut, tetapi yang menjadi dosa ialah tinggal perkara wajib, yakni sengaja tinggal solat wajib. Ada 16 solat sunat yang di senaraikan di bawah ini:-
1. Sunat Rawatib - iaitu solat sunat mengiringi solat fardhu. Solat sunat rawatib ada dua jenis:

a. Sunat "Qabliyah" iaitu solat rawatib yang dikerjakan sebelum solat wajib, dan waktu-waktunya ialah: 2 rakaat sebelum solat Subuh, 2 rakaat sebelum solat Zuhur, 2 atau 4 rakaat sebelum solat Asar, dan 2 rakaat sebelum solat Isya';

b. Sunat "Ba’diyyah" iaitu solat rawatib yang dikerjakan setelah solat fardhu, dan waktu-waktunya ialah: 2 atau 4 rakaat sesudah solat Zuhur, 2 rakaat sesudah solat Maghrib dan 2 rakaat sesudah solat Isya'.

2. Sunat Dhuha - solat ketika matahari baru naik pada waktu pagi sekadar satu galah tingginya, sekurang-kurangnya 2 rakaat dan sebanyak-banyaknya 12 rakaat (enam salam).

3. Sunat Witir - solat selepas solat Isyak, kebiasaannya dirangkaikan dengan solat sunat tarawih. Bilangan rakaatnya ialah 1, 3, 5, 7, 9 atau 11 rakaat.

4. Sunat Tahajjud - solat pada lewat tengah malam selepas bangun dari tidur.

5. Sunat Tasbih - solat yang mengandungi 300 tasbih, dan dianjurkan sekurang-kurangnya dikerjakan sekali seumur hidup. Solat tasbih ada empat rakaat, dengan satu salam jika dikerjakan pada siang hari, dan dengan dua salam jika dikerjakan pada malam hari.

Cara mengerjakan solat tasbih ialah dengan membaca tasbih 15 kali sesudah membaca surat Al-Fatihah, 10 kali tasbih ketika rukuk, 10 tasbih ketika iktidal, 10 tasbih ketika sujud pertama, 10 tasbih ketika duduk antara dua sujud, 10 tasbih ketika sujud kedua, dan 10 tasbih ketika duduk sebelum qiam di rakaat pertama dan ketiga (atau 10 tasbih selepas tahiyyat awal di rakaat kedua, dan selepas tahiyyat akhir di rakaat terakhir sebelum salam.) Ulangi 75 tasbih ini untuk empat rakaat.

6. Sunat Hajat - solat untuk memohon hajat atau ketika berada dalam kesulitan.

7. Sunat Tahiyyatul Masjid - solat ketika memasuki masjid.

8. Sunat Taubat - solat untuk memohon keampunan setelah menginsafi perbuatan mungkar.

9. Sunat Musafir - solat sebelum keluar untuk bermusafir.

10. Sunat Hari Raya - solat pada hari raya Aidilfitri dan AidilAdha, dan mengandungi takbir tujuh kali pada rakaat pertama, dan takbir lima kali pada rakat kedua.

11. Sunat Tarawih - solat selepas solat Isyak pada bulan Ramadan.

12. Sunat Istikharah - solat untuk meminta petunjuk yang baik, apabila kita menghadapi dua pilihan, atau ragu dalam mengambil keputusan. Sebaiknya dikerjakan pada 2/3 malam terakhir.

13. Sunat Mutlaq - solat sunat tanpa sebab dan tidak ditentukan waktunya, juga tidak dibatasi jumlah rakaatnya.

14. Sunat Wuduk - solat selepas mengerjakan wuduk.

15. Sunat Khusuf (Gerhana) - solat sunat sewaktu terjadi gerhana bulan atau matahari.

16. Sunat Istisqa' (Minta Hujan) - solat sunat yang dikerjakan untuk memohon hujan. Tiga hari sebelum solat istisqa' segenap penduduk diwajarkan berpuasa dan meninggalkan segala kezaliman serta dianjurkan beramal soleh. Pada hari keempat semua penduduk termasuk yang lemah akan pergi ke tempat yang lapang dengan berpakaian sederhana dan tanpa wangi-wangian untuk solat istisqa’. Solat ini juga diiringi dengan dua khutbah selepas solat. Pada khutbah pertama hendaklah membaca istighfar 9 kali dan pada khutbah kedua 7 kali.


Kaping telu wong kang sholeh kumpulono/ Yang ketiga berkumpullah dengan orang sholeh
Banyak perkara yang kita tidak tahu, banyak lagi ilmu yang perlu kita pelajari. Jadi, datanglah tamu yang punya ilmuan bertamu ke tempat kita di surau atau masjid untuk tabur ilmu tersebut dariketentuan Ilahi. Apabila ad ceramah, forum dan sebagainya, pergilah dengar. Ilmu ada dimana-mana sahaja, tetapi memilikinya susah. Ilmu dari orang soleh juga sangat susah dimiliki jika keangkuhan kita tidak mahu dengar ceramah. Dalam ceramah itu juga ada terselit nasihat dan pengajaran yang boleh kita amalkan untuk hidup harian kita. Bahkan kita boleh sampaikan kepada orang lain. Sibuk dengan urusan dunia, carilah masa untuk pengisian rohani dengan mendengar ceramah-ceramah agama supaya ada ilmu tambahan yang boleh mambawa kita ke akhirat..

Kaping papat kudu weteng ingkang luwe/Yang keempat perbanyaklah berpuasa
Puasa adalah menahan lapar dan dahaga dari terbit matahari hingga terbenamnya matahari. Puasa juga ada wajib ada juga sunat. Yang wajibnya adalah berpuasa di bulan mulia iaitu bulan Ramadan. Puasa sunat pula seperti puasa isnin dan khamis, puasa sunat bulan Rejab dan Sya’aban, dan sebagainya. Berpuasa mengajar kita erti kesusahan, sabar, dan berjimat cermat. Kenapa sebegitu rupa? Berpuasa mengajar sesuatu perkara yang tidak kita terfikir tentang kesusahan, bagaimana susahnya orang yang tiada makanan atau orang yang susah mendapat makanan pada waktu perang. Berpuasa juga mengajar erti sabar, kesabaran yang tinggi membuat kita lebih hebat. Atas perkara apa yang perlu kita sabar? Iaitu perkara yang melemahkan syahwat iaitu nafsu. Nafsu ada tunjang utama kelemahan umat Islam. Jika nafus kuasai diri, nescaya seseorang tu akan lemah imannya, jadi berpuasa mengajar erti sabar, sabar atas setiap perkara yang kita lakukan. Berpuasa mengajar kita erti berjimat cermat. Eh.. betul ke? Ya, betul. Kenapa saya katakana demikian. Cuba kita perhatikan bulan yang bukan puasa, berapa banyak wang yang kita belanjakan untuk makanan selama sehari? Bandingkan pula dalam bulan puasa. Nampak sejauhmana perbedaan itu. Itu untuk makanan, bagaimana pula yang lain? Sebab itu berpuasa mengajar kita berjimat cermat, dari berboros tak tentu arah. Boros adalah salah satu sifat syaitan. Syaitan akan cuma menghasut kita untuk berboros. Tidak kira dimana jua anda berada.

Kaping limo dzikir wengi ingkang suwe/Yang kelima dzikir malam perbanyaklah
Zikir, tasbih dan tasmidlah kepada Yang Maha Agung yakni Allah S.W.T. Banyakan zikir, tak kiralah pada waktu bila, tapi seeloknya pada waktu malam. Selepas solat juga boleh dilakukan, malah duduk bersahaja juga boleh kita zikir. Itu bergantung atas individu itu sendiri. Konsepnya juga sama, buat dapat pahala, tidak buat tiada dosa. Tapi lebih baik kita buat, tak salah pon, malah tambah pahala. Dosa dengan pahala, yang mana pilihan anda? Mestilah pahala. Tapi adakah Allah akan beri begitu sahaja? Tidak. Kita perlu mencari keredhaan Allah, cari pahala Allah.

Apa yang baik itu dating dari Allah, yang buruk itu dating dari diri yang tak seberapa ini.
Jika ada salah dan silap, jangan diamkan diri, berilah teguran kepada hamba Allah ini.
Hamba Allah ini sedang belajar.
Wallahu’alam..
fadhlifarid

0 comments:

Post a Comment